Опис
Чорнослив копчений - це сушені сливи, які після висушування додатково коптять на трісі деревини. Зазвичай для сухофрукта використовуються м“ясисті, соковиті плоди з щільною шкіркою.
Якісний продукт можна визначити на вигляд: плоди пружні, блискучі, мають рівномірне забарвлення, поверхня злегка «масляниста», видають виражений аромат диму.
Завдяки технології виробництва в копченому чорносливі зберігаються всі корисні речовини, що містяться в стиглій сливі, а це справді чимало:
вітаміни групи В, А, С, К, РР;
мінеральні речовини - магній, цинк, калій, натрій, фосфор та інші;
макроелементи, серед яких пектин, клітковина, унікальні;
органічні кислоти, натуральні цукри.
При калорійності 231 ккал на 100 г продукту чорнослив вважається слушним варіантом для дієтичного харчування.
Застосування у кулінарії:
Прихильники правильного харчування одними з перших звернули увагу на корисні властивості копченого чорносливу. Він є самодостатнім продуктом, тому відмінно підходить для перекушування, виступає в ролі ласощів для дітей.
На основі сухофрукта можна готувати домашні цукерки з оригінальним смаком, використовувати висушені плоди для салату, застосовувати для випічки як солодкої, так і солоної (наприклад, додати в піцу, хліб).
Корисні властивості:
Зміцнює серце, підвищує еластичність стінок судин.
Нормалізує роботу ШКТ, прискорює травлення.
Чинить загальну зміцнюючу дію на організм
Підвищує життєвий тонус, покращує працездатність.
Має легку сечогінну і проносну дію
Полегшує стан при жовчнокам“яній хворобі
Рекомендований людям, які потребують корекції ваги.
Як і інші сухофрукти, копчений чорнослив потрібно вживати невеликими порціями приблизно по 4-5 штук на добу. Дітям препарат слід давати після досягнення дворічного віку, відстежуючи прояви алергії.
Склад та калорійність на 100 г продукту:
Енергетична цінність 231 ккал;
Білки 2 г;
Жири 1 г;
Вуглеводи 57 г.